2007. szeptember 29., szombat

Itt van az ősz, itt van újra...

Ma, délben mikor egy kerék defektes ám, de kalandos délelőtt (visszatért közénk drága M. barátnőnk, dolgos angliai nyarából)után kiszálltunk az autóból egy óriási fák árnyalta kis utcában, napsárga levél szőnyeg fogadott minket, s Ősz illat! Mélyet szippantottunk belőle...

Számomra az ősz kedves évszak. Ne, a borongós, esős, reggel nincs kedvem munkába menni, bújjunk a takaró alá kedvetlenség kezdete című őszre gondoljunk. Nekem az ősz pompás színű fa koronákat, harmat selymes gesztenyét, délutáni napsugarat, s megannyi őszi zöldség és gyümölcs csodát jelent!

Felkerekedtem, hát hogy telepakoljam a hűtőm a sárga, piros és ciklámen minden árnyalatával...

Az egyik nagy őszi kedvenc a sütőtök, ezért is választottam első főszereplőnek! Hisz nincs is annál jobb, mikor lágyan simogató, sütőtök illat melengeti be a házat...


Őszi csirke sütőtökkel


Igen egyszerű, ám de annál finomabb ez az étek. Mindenek előtt gondosan összeválogatom a hozzávalókat, hogy a színek szépen harmonizáljanak. Ez nálam mindig sarkalatos pont, de a végeredményt tekintve a környezetem is beismeri ennek fontosságát.

A leginkább időigényes rész a hozzávalók gondos feldarabolása. Elsőként a csirkemellel kezdem, amit csíkokra vágok, olívaolajjal meglocsolok és megszórom szárnyas grill fűszer keverékkel (én Kotányi fűszersót használtam ,de ízlés szerint bármilyen zöldfűszerkeverék kiváló lehet hozzá), ezután beteszem a hűtőbe amíg a többivel elkészülök, hogy átjárja a húst a fűszer. Ezek után apróbb fajta újburgonyát héjastól felkarikázok, lila hagymát negyedelek, cikkekre szedem, sárgarépát karikára vágok, s a sütőtököt úgy jó 2-2cm-es kockákra darabolom.
Amint szép halmokban sorakoznak a hozzávalók egy hőálló üveg tálba rétegezem őket. Rétegenként kicsit meglocsolom olívaolajjal, s szórok még keveset a fűszerkeverékből. Először a burgonya karikákat helyezem a tálba, aztán jöhet a csirkemell, a sütőtök kockák, majd a lilahagyma és végül a répa karikák! A tetejére friss rozmaringot vágok, s meglocsolom száraz fehérborral, majd lefedem. 200°C-os előmelegített sütőben kb. 70 percig sütöm.

Olaszrizlinget iszom mellé!


Hozzávalók: (2 személyre)
1 csirke melle
2 nagyobb sárgarépa
egy nagy fej lila hagyma
25 dkg kanadai sütőtök
20 dkg újburgonya
kb. 1 dl olívaolaj
1.5 dl száraz fehérbor
szárnyas grill fűszerkeverék
Megjegyzés: Lila hagyma helyett vöröshagymát is használhatunk, vagy akár felesben is. Aki szereti az édes ízeket, az a rétegek közzé szórhat előre beáztatott mazsola szemeket is.

Nincsenek megjegyzések: