2007. október 2., kedd

VKF IX. - Belsőséges hangulatban 2.

Csirkemájjal töltött rántott köröm

A köröm szó, gondolom sokakat elborzaszt így elsőre. Bevallom, én is szívesen találnék rá más szót, de tény ami tény, ezúttal sertés köröm került a kuktába a VKF IX. fordulója alkalmából.

Az elkészítés igencsak időigényes, s sok odafigyelést igényel, de biztosíthatlak kedves gasztromán, megéri a fáradozást.

Először is a gondosan megtisztított körmöket (fejenként eggyel számolhatunk, mert igencsak laktató) puhára főzzük úgy körülbelül 2 óra alatt. Zöldséges lé alapot készítek petrezselyem, sárgarépa, vörös hagyma, fokhagyma és bors hozzáadásával, s ezzel lepem el a körmöket. Közben jófajta házi füstölt szalonnát (én a mangalicát szeretem a legjobban) üvegesre pirítok, 1 fej apróra vágott vörös hagymát fonnyasztok rajta, majd apróra vágott gombával és zöldborsóval dúsítom. Egy kis vízzel segítek rajta, s fedő alatt addig párolom, míg a gomba megpuhul. Ezután apróra vágott csirkemájat adok hozzá. Ha a máj kezd pirulni, egy előzőleg beáztatott, majd kockára vágott zsemlével lazítom a keveréket. A ragut sóval, frissen őrölt borssal ízesítem. Miután elzárom alatta a lángot, egy egész tojást ütök hozzá, s óvatosan összeforgatom.
Ezután jön a munka oroszlán része. A megfőtt körmöket kicsontozzuk, ügyelve, hogy minél jobban egybe maradjon a köröm. Ez nem könnyű feladat, de türelemmel meg lehet küzdeni a feladattal. A kihűlt ragut a csontok helyére töltöm. Ha úgy látjuk szükséges hús tűvel összetűzhetjük. Ezután hagyományos módon panírozzuk a megtöltött körmöket, s forró olajban kisütjük.

S, hogy azért „a legegyszerűbb dolgok, a legfinomabbak” elvnek is osszunk lapot a mai menüben, petrezselymes burgonyával tálaljuk!

Hozzávalók (4 személyre):

6 db sertés köröm
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 petrezselyem, zöldjével együtt
2 közepes sárgarépa
15 dkg húsos gomba (csiperke is tökéletes)
15dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
1 zsemle
1 tojás
só, bors

+ a panírhoz:
2 egész tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kár hogy nincsenek fotók:(, biztosan remekül néznek ki, bár vegán létemre nem nekem lettek kitalálva, de egy éve szívesen megkóstoltam volna.