2009. július 12., vasárnap

VKF XXVI. - Házi sárgabarack rostos


Az eredeti receptet nem rég lelte fel édesanyám egy régi szakácskönyvben. Miután kertünkben a sárgabarackfa ez évben szerencsés terméssel ajándékozott meg minket, most fájhat a fejünk, hogy mit kezdjünk a temérdek barackkal, amitől roskadozik a fánk.
A forró nyári napokon a hűsítő italok a legjobb barátaink, s ez az ital az idei nagy kedvenc. Ahogy a folyékony sárgabarackot - mely véleményem szerint a nyarat leginkább kifejező gyümölcs buja színével, lédússágával - megízleli az ember, hálát ad a csodás nyári napsütésnek és természetnek.
Az elkészítés nagyon egyszerű. Első lépésként 1 liter vízből és 20 dkg cukorból cukor szirupot főzünk. Az ízek szerelmesei egy fél vanília rúd kikapart magját is belefőzhetik a szirupba. A szirupot miután felforrt teljesen lehűtjük.

Ehhez az italhoz jó érett barackokat válasszunk, az sem baj, ha már kicsit "loccsos". Turmix gépben leturmixolunk körülbelül 40 dkg tiszta gyümölcsöt. A már teljesen kihűlt sziruppal keverjük össze a gyümölcspépet. Ez fontos, hogy semmiképp sem melegen adjuk hozzá, mert az egyrészt megbarnítja a gyümölcsöt, másrészt kicsit mintha meg is főzné, így veszít az íze frissességéből is. Lefedett kancsóban, vagy üvegbe töltve 3 napig tárolhatjuk a hűtőben.

Esti ital variációjaként fehérrummal, vagy vodkával gyümölcsös koktél is készíthető belőle.

4 megjegyzés:

Vesta írta...

De korán van még, azt olvastam, hogy házi sárgabarack roston :)

Amelie írta...

Az is egy jó dolog lehet ;) én imádom a sült gyümölcsöket, lehet ötletet adtál :)

András írta...

nagyon tetszik az ital egyszerűsége. mostanában mi is kísérleteztünk sokat sárgabarackkal, de nem sikerült igazán ütőset alkotnunk.

Amelie írta...

Tényleg irtó egyszerű, és ízre olyan mint egy SIÓ sárgabaracklé, de persze sokkal zamatosabb. Csak arra tényleg vigyázni kell, h hidegen öntsük össze a barackot a sziruppal, mert első alkalommal én türelmetlen voltam, és melegen tettem ugyanezt és kb. megfőztem a barackot a meleg sziruppal, és úgy egész más íze lett, mint vmi lekvár lé...