2009. április 27., hétfő

Én elmentem a vásárba... 2.

A látványosság mellett kiruccanásunk apropója a Biovásár volt. Manapság minden médium a bio-val, az egészségessel van tele, sokak szemében csak amolyan divathóbort, vagy úri mulatság ez. Miért fizetnénk ki egy csomag paradicsomért 3x annyit, jó nekünk a sima is... Sokan vannak úgy vele, hogy már csak akkor szánnak bio termékekre, ha az újszülöttjükről van, vagy ha beteg van a családban, s már minden reményüket elvesztik, talán elkezdik felmérni ennek jelentősségét. Azonban, ha valóban beleássuk magunkat és meg akarjuk érteni az egész biogazdálkodás és körforgás miértjét rájöhetünk sokkal többről van szó.

A Hortobágyon 1992-ben kezdődött a biogazdálkodás néhány száz hektárnyi szántó területen. Ma a hazai ökológiai gazdálkodás területének több mint egyharmada van itt. A legjellemzőbb nemzeti parki termékek a szürke marhából, mangalicából, bivalyból, rackajuhból és halból készült bioélelmiszerek, tejtermékek, továbbá a pék áruk, a pálinka, a méz, a bor és a gyógynövények.

Ennek él harcosa Rózsa Péter gazda és családja. Virágoskút márka név alatt forgalmazzák több, mint tíz éve bioélelmiszerjeiket. Virágos kúton, ami a Hortobágyon elterülő tanya, 25 hektáron gazdálkodnak. Elsősorban ős honos magyar fajtákat tenyésztenek, mint a Magyar szürke marha, racka fekete és fehér szín változatban, szőke mangalica konda, szamár ménes, kopasz nyakú tyúkok, fodros tollú ludak, gyöngytyúkok, pulykák, komondorok, terelő kutyák. Emelett rengeteg fajta zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. Több magyar fajta nemesítése kötődik Rózsa Péter nevéhez. Közel 200 termékük van, amivel a bio világ viszonylatban is szépen megállják helyüket. A zöldségekből, gyümölcsökből számtalan lekvárt, szörpöt, ivó levet, zöldség pástétomot készítenek. 2003 nyarán adták át a minden igényt kielégítő biofeldolgozó üzemüket, ahol régi Erdélyi és táj jellegű receptek alapján készítenek zöldség konzerveket, pl. fa szénen sütött padlizsánból, paprikából Zakuszkát és Padlizsán krémet. Emellett számos tejterméket is forgalmaznak a fantasztikus sajtoktól kezdve a joghurtig.

A Cég jelszava: "frisset, jót és egészségeset" azt fejezi ki, hogy nem kell mindenáron feldolgozni az élelmiszereket. Azok a maguk valóságában, ahogy évszázadok alatt kialakult a fogyasztásuk /tartósító szerek nélkül jók, nem hetekig az üzletek polcain állva. Nagyon tisztelem őket emiatt, és mindazért az alázatért ahogyan a természethez, a magyar földhöz viszonyulnak. 2 fantasztikus interjút ismerek Rózsa Péterrel és családjával, egyik Schäffer Erzsébet: Mezitlábas Rózsa Péter meg a fürkészdarazsak című írása - nála jobban azt hiszem kevesen tudnák jobban papírra vetni - , amit édesanyám olvasott fel nekem pár napja, mindketten megkönnyeztük. A másik pedig Borbás Mária riportja.

Azt gondolom, ha elmélyülten végigolvassuk, végighallgatjuk a fent említett riportokat jöhetünk csak rá igazán, miért is fontos a bio mese, a jövőnkért, a hazánkért, mert jó belátni:

"Nem csak állunk ezen a földön, hanem élünk is!"


2 megjegyzés:

Anci írta...

A szalmakalap készítő bácsit én sem hagytam ki :) meg a tönkölysütit, a bio fekete és piros ribizli italt - ide többször is visszatértünk, és a gyümölcsös mézeket, amiből hoztam is haza egy-egy üveggel.

Amelie írta...

Gondoltam ám, h ott fotózgatnak körülöttem az ismerős ismeretlenek :)

A gyümölcsös mézekből mi is hoztunk, sajnos a homoktövis már elfogyott mire odaértünk, de az epresből ma már csináltam finom limonádét :)